teman-teman...

Monday, March 21, 2011

Ada apa sebalik bencana di Jepun?

assalamualaikum w.b.t... apa khabar saudara2 ibnurijal kali ini? sudah agak lama IbnuRijal tidak mengeluarkan post-post terbaru. maklumlah, manusia tidak pernah dapat lari dari kesibukkan. sentiasa mengutamakan kepentingan diri dari kepantingan orang lain. sepanjang masa yang panjang kita tidak bersama. ada satu kejadian besar yang IbnuRijal yakin semua diantara kita mengetahuinya. iaitu kejadian tsutjirat yang menimpa bumi samurai, Jepun. andai anda adalah pengikut setia blog IbnuRijal ini, pasti anda tahu apa makna Tsutjirat bukan? tetapi tidak mengapa, untuk meraikan saudara baru kita, yang baru menyertai komuniti didalam blog ini, IbnuRijal ceritakan sekali lagi. sebenarnya Tsutjirat adalah kejadian yang disebutkan "apabila air loncat ke darat.." iaitu petikan dari surah at takwir ayat 6. ia merupakan salah sati petanda menjelang kiamat. namun, hari ini kita menyebutnya sebagai tsunami. bukanlah kejadian tsunami itu adalah kejadian air laut meloncat ke darat? baiklah kita tinggalkan dulu persoalan itu. apa jua istilahnya, itu semua adalah kuasa ALLAH. apa yang ada disebalik bencana di Jepun? jawapannya, ada hikmah! hai, bunyi macam simple je... ok, mari IbnuRijal hurai dengan lebih mendalam lagi..
sebagai seorang islam kita perlu yakin 100% bahawa setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmah yang tersembunyi.semua orang tahu, Jepun adalah sebuah negara yang terkenal dengan teknologi terkini dan canggih. malah IbnuRijal sendiri cukup meminati cara hidup orang jepun yang pembersih dan suka membaca serta mengkaji. namun, disebalik kejayaan demi kejayaan yang mereka kecap. akhirnya, kejayaan ini mengundang mereka kepada sebuah 'angan-angan' dan angan-angan itu jugalah yang membawa mereka kepada tragedi besar yang menimpa mereka baru baru ini. Jepun terkenal dengan pelbagai penerokaan dan ciptaan baru. bagus! islam juga tidak pernah menghalang kemajuan. namun, bila sampai tahap mencabar tuhan, ia akan mengundang padah! IbnuRijal beri contoh, dahulu keengkaran Firaun, serta Namrud, ALLAH utuskan Nabi Ibrahim, Nabi Musa untuk memberi peringatan kepada mereka. namun, apabila sudah sampai tahap mencabar tuhan, ALLAH kirimkan bagi mereka azab sebagai pengajaran. begitu juga dengan umat nabi Lut. apabila sudah mencabar tuhan, mereka dikirimkan azab supaya menjadi pengajaran kepada kita umat seterusnya ini. apa yang Jepun dah buat? mari kita ingat semula. dahulu, Jepun pernah terkenal dengan robot yang bernama Asimo bukan? comel robot tu. ok, biarlah, itu cuma kemajuan. namun, dek kerana terlalu pandai, manusia mula mencabar tuhan. anda pernah dengar bukan, Jepun telah berjaya mencipta Robot yang serupa 99% sama dengan manusia? ya, banyak robot seperti itu yang dicipta. dengan menggunakan teknologi serta kepakaran moden, robot itu memang kelihatan seperti manusia. kalau tak percaya, cuba cari dalam youtube. malang seribu kali malang, ku sangka panas hingga ke petang rupanya gempa bumi di tengah hari.
 mereka ada sebuah 'impian' yang agak melampau dan mencabar kuasa tuhan. bayangkan, spesifikasi robot itu, mempunyai perasaan marah, sedih, dan mampu bertutur. ini benar-benar mencabar kuasa ALLAH. mengapa manusia juga yang harus dijadikan sandaran? mengapa tidak diciptakan robot yang benar-benar robot? apa yang lebih malang, ada pula yang memprogram  robot itu, hingga mampu dijadikan teman hidup, bercinta dan sebagainya. seolah olah manusia ingin memberitahu bahawa mereka juga boleh menandingi tuhan untuk mencipta manusia. akhirnya apa yang terjadi? mari IbnuRijal tunjukkan bukti dari kalam ilahi sendiri tentang manusia yang sudah hanyut dengan angan-angan yang mencabar tuhan, kemudian, ancaman apa yang menanti mereka.
didalam surah Al Hijr, ayat 3 dan 4, ALLAH berfirman ;
biarkanlah mereka itu makan, bersenang, dan dilalaikan dengan angan-angan kosong kelak mereka akan mengetahui akibat perbuatan mereka.(3) dan KAMI tidak membinasakan satu negeri pun melainkan ada ketentuan baginya (sebab2)..(4)
sekarang bagaimana? anda rasa apakah sebab-sebab kebinasaan itu? anda ada jawapannya bukan? baiklah, sekarang IbnuRijal nak bawa anda kepada hikmah kedua pula.
menurut laporan, kejadian bencana di Jepun itu berlaku begini ;
1. berlaku goncangan bumi (gempa bumi)
2. air lautan datang menghempas naik ke darat sejauh ratusan/puluhan kilometer.
benar bukan? semua diantara kita menyaksikan sendiri kejadian ini.selepas beberapa lama berlaku gegaran, tsunami/tsutjirat pula berlaku di jepun, sekarang mari kita lihat kejadian yang ALLAH nyatakan didalam Al Quran pula ;

"apakah kamu merasa aman terhadap ALLAH yang dilangit, yang tiba-tiba DIA akan mencungkar balikkan kamu, hingga tiba-tiba kamu merasakan  bumi itu bergoncang?"(16)
"atau apakah kamu merasa aman terhadap ALLAH yang dilangit yang DIA akan mengirimkan badai/ombak yang {jauh} berbatu? maka kelak kamu akan mengetahui akibat mendustakan peringatan-KU." (17)

peringatan ini ALLAH sebutkan didalam surah AL Mulk, ayat 16 & 17. mari lihat semula ayat tadi. bukankah pada awal ALLAH sebutkan tentang 'bumi 'bergoncang'? sama atau tidak dengan gempa bumi? kemudian selepas itu bukankah ALLAH sebutkan tentang ombak atau badai yang menghancurkan? dan bukankah itu tragedi tsunami? dan, bukankah kedua-dua itu merupakan gambaran apa yang berlaku di Jepun? anda ada jawapannya.
hikmah ketiga adalah, melalui peristiwa ini, kita tahu betapa kerdilnya kita di bumi ini. kita begitu mudah terancam dengan bahaya. lihat peristiwa letupan loji Nuklear di Jepun baru-baru ini, disebabkan bencana yang berlaku, andai ditakdirkan Radioaktif itu merebak ke seluruh dunia? apa nasib kita? pernah tak kita terfikir, bahawa betapa mudahnya nyawa kita diancam, betapa kerdil dan lemahnya kita. nyawa kita ibarat di hujung tanduk. bila-bila masa sahaja kita boleh musnah dalam sekelip mata. walaupun seluruh dunia serentak, ia tidak mustahil. kerana apabila ALLAH sebut "jadi!" maka jadilah ia. ini mengingatkan kita supaya kembali menghisab dan memuhasabahkan diri sendiri supaya kembali kepada ajaran islam yang sebenar dan sentiasa memohon perlindungan ALLAH.
akhir kata, apabila berlaku sesuatu musibah, janganlah terlalu cepat menunding jari kepada bencana alam, sebaliknya,tundinglah jari kepada diri kita sendiri, sebagai bala dari tuhan. seterusnya, IbnuRijal puji sikap masyarakat dunia yang amat prihatin yang tidak henti-henti menghulurkan bantuan. dan, begitu juga dengan ketabahan masyarakat dan kerajaan Jepun. bayangkan, setelah ditimpa petaka sebegitu rupa pun, ekonomi mereka masih tidak lumpuh dan mereka tidak begitu mengalami masalah yang agak serius seperti penyebaran wabak, kebuluran dan sebaginya. begitulah kasih sayang ALLAH, dikirimkan rahmat bersama bencana, agar manusia mengambil pengajaran yang berguna.
CUKUPLAH UNTUK HARI INI.